Beachfront cafe plan approved

The Watermark Cafe, Royal Albert Drive
The Watermark Cafe, Royal Albert Drive

A BEACHFRONT cafe will get a new outside seating area as well as a new extension after planners in Scarborough gave the proposal the thumbs up.

Owners of the Watermark Cafe, in Royal Albert Drive, had asked planning officers at Scarborough Council for permission to build the covered seating area and to add new toilets and office space.

In addition developers had asked for a glazed steel canopy to be added to the front of the building.

The proposed extension would measure 16.6m by 2.4m, with a maximum height of 2.4m, and be of a flat roof design.

The matter was discussed at yesterday’s meeting of the council’s Planning and Development Committee and members were advised that permission should be granted subject to a number of conditions.

Cllr Martin Smith said he felt the proposal was “sympathetic to the area”. He added: “It will add to the regeneration of the North Bay. I know the area very well.”

It had been recommended that the outdoor seating area be grassed over, to reduce the impact on the surrounding area but Cllr Jane Mortimer, the committee chairman, said that a part-paved area might be preferable to avoid chairs sinking into the soft ground.

Planning officers advised her that a 50 per cent paved area would be acceptable and Cllr Brian Watson said: “The grass would get into a terrible mess.”

Cllr Dave Billing said: “I don’t think it is unreasonable to provide a paved area.”

Cllr Amanda Robinson said that she felt the actual design was “unimaginative” but Jill Low, the council’s planning manager, said design was always a “subjective” issue.

She added: “Given that there are flat roof extensions to the buildings the proposal here is to extend something that’s already there.”

The site was originally a seafront shelter and was changed to a jet ski hire shop in 1994. It became a cafe in 2002 when the two rear extensions were added.

There were no objections to the proposal.

It was proposed that on of the conditions be amended to allow the outside area be part-paved and the plan was approved by the committee.