Care home victory in extension battle

0
Have your say

THE owners of a Weaponness care home have been granted permission to build a four-bedroom extension, despite objections from some neighbours and Scarborough Civic Society.

The Beechwood Nursing Home in Esplanade Road currently accommodates 32 residents, offering both long-stay and respite care.

Permission was granted for previous extensions in both 2002 and 2007, and the town’s civic society objected to the latest application on the grounds of overdevelopment, loss of privacy to neighbours and design.

The main building of the home is three storeys with part of the back wing two storeys and another part single storey. The four bedrooms would be built on top of a single-storey extension at the back in matching red brickwork with matching eaves and other details.

While there were no objections from other consultees, residents from five neighbouring properties all objected on similar grounds - that it would block some of the light entering their properties and reduce their privacy.

Keven Stafford, of Esplanade Road, said the resulting increase in the number of residents and visitors would also result in increased traffic as well as putting greater pressure on parking in the area.

He added: “Another large extension - there have already been disparate additions to the building in recent years - creates an untidy and overbearing appearance which is not in keeping with the building or with the area.”

Planning officers noted the property was within a Conservation Area and had already been extensively altered and extended over a number of years.

However, they said the proposed addition of a first-floor extension at the back of the building would not adversely affect its character or appearance and it could be successfully accommodated without any serious detrimental impact on neighbours. It was noted the area surrounding the nursing home was characterised by dense housing, mainly flats, and overlooking of neighbours was commonplace.

“However, further intensification of the use of this building beyond this extension could result in amenity impacts to neighbours and would be treated with extreme caution,” the report added.

Before it was approved, the application was amended to provide false window recesses within the brick walls of the extension.