Homes on church site get the OK

The former Wesley church on Hoxton Road   071069a

The former Wesley church on Hoxton Road 071069a

0
Have your say

A PLAN to build four new terraced homes and two commercial units on the site of a disused Methodist church in Hoxton Road has been approved by councillors.

The plan had been submitted by Thompson Homes and the decision was taken at a meeting of Scarborough Council’s Planning and Development Committee.

Last month the former Wesley Methodist Church, which was approximately 100-years-old, was demolished in preparation for the start of the project.

A similar proposal was conditionally approved in November 2010 but, due to a main combined sewer crossing, it became apparent that the original layout could not be implemented with the approved drawings and they had to be amended to avoid it.

Cllr David Billing said that, since the disused church had been demolished, residents living nearby had discovered that they could see Scarborough Castle and also now had a sea view.

When asked whether there was any guarantee that the units would be occupied, in the current economic climate, Marcus Whitmore – an area planning manager with the council – said: “It’s a commercial decision by the developer. We’ve had some discussion and he’s quite confident that he has a number of tenants lined up.”

According to the revised planning application the development was on a prominent corner site which also included a plot of land at the junction with Columbus Ravine.

The homes – which included three two-bedroomed terraced houses and a three-bedroomed property – would be built within a courtyard leading from Hoxton Road and the units would face towards Columbus Ravine.

The homes been designed to compliment neighbouring buildings and would have gable features, string course detailing, a buff brick finish and slate roof tiles.

The units would each have a double shop front window as well as storage or office space on the first floor.

And the courtyard would be a communal space with a hard landscaped finish with each dwelling having a private yard at the back finished with brick garden walls to two metres in height with timber gates leading to a gated alleyway.

Planning officers had recommended that permission be granted provided the developers stick to a number of stipulated conditions.

An amendment had to be made to the design of the rear windows of the three terraced homes because of issues of overlooking neighbours. They were changed to casement windows with obscure glazing.

Members of the planning committee voted to approve the planning application.