Shopping arcade gets revamp

Balmoral Centre .Picture Richard Ponter 123409
Balmoral Centre .Picture Richard Ponter 123409
8
Have your say

Councillors have welcomed a proposal to spruce up the entrance of one of Scarborough’s town centre shopping arcades.

The plan to renovate the main entrance of the Balmoral Centre in Westborough was approved by members of Scarborough Council’s Planning Committee.

Members were told that tenants of the building included a range of businesses, including Body Shop and Wilkinsons, and it was considered that the proposal would improve the frontage which had become “tired”.

The work will include the rendering of the brick facing walls, timber cladding to concrete details and the replacement of the roller shutter at the arcade entrance with aluminium framed glass doors.

It will also include the removal of the existing canopy and Balmoral sign above the Westborough shop fronts – which will be replaced with painted timber panelling.

Cllr David Billing said: “It’s a pity it’s not an application for the demolition of the multi-storey car park.”

And Cllr Brian Watson added: “This will give a real lift to the main street and it will make it more modern.”

Cllr Simon Green said that the coating of the timber cladding had to be of the right specification otherwise it could start peeling after three or four years. He added: “I welcome this because it is looking tired.”

Members were told that planning officers would look into it and it was understood that the proposed material came with a 20-year guarentee.

Cllr Dilys Cluer asked whether the sign, which was due to be removed during the renovation, would be replaced. She added: “People who don’t know Scarborough may not know where it is.”

She was told that a new vertyical sign was included in the submitted plans – but that it would be the subject of a separate application.

Cllr Martin Smith said: “It moves this site into the 21st Century.”

The application was subject to a public consultation period which ended in the middle of July.

North Yorkshire County Council Highways department had recommended that a condition should be imposed which prevented doors, of up to 2.4m in height, being opened above the highway.

In her report Karen Lawton, one of the council’s planning officers, said: “The proposals seek to update the full three storey elevation of the Centre.At ground floor level the existing concrete canopy over the central entrance, providing access to Wilkinsons and other units, would be removed and the detailing around the street frontage shop fronts would be changed from tiling to painted timber.

“The entrance to Wilkinsons would be provided with glazed doors – replacing an existing roller shutter.

She added that the entrance would be highlighted by timber cladding which would provide a three storey vertical feature on the front of the building’s front.

The planning application was given unanimous approval by members of the committee. The approval is subject to a number of conditions including the proposed colour scheme.