Scarborough North Bay £450,000 regeneration master plan brought forward

The leader of Scarborough Council has said that a new master plan for the town’s North Bay is to be brought forward as part of a half-a-million pound regeneration scheme.

Tuesday, 20th April 2021, 4:14 pm
Updated Tuesday, 20th April 2021, 4:16 pm

Cllr Steve Siddons said that the area had gone underdeveloped for too long after his cabinet today backed a proposal to demolish the former indoor swimming pool off Ryndle Crescent.

The cabinet agreed a £450,000 budget for the scheme for what is known as the Sands Development in Scarborough’s North Bay.

The vacant pool complex has been closed since 2017 following the opening of the council-backed sports village at Weaponness, which is now home to a pool, gym and also the home ground of Scarborough Athletic Football Club.

Scarborough's indoor pool will now be demolished.

Alongside the pool demolition, new hoardings featuring local artwork will also be placed around the former Atlantis waterpark site opposite the indoor pool, which had been earmarked to be a multiplex cinema before the scheme collapsed earlier this year when Scarborough Council decided not to renew its deal with the developer.

Toilets at the Northstead car park below the indoor pool site will also be refurbished as part of the scheme.

Cllr Siddons told the Local Democracy Reporting Service the whole of the North Bay would be included in the discussions.

He said: “Following the return of the North Bay site to council management last month, we will be undertaking a consultative visioning exercise to determine how the site should evolve in the future.

“The first stage of this is to demolish the former indoor pool and tidy up the former Atlantis site ahead of the main summer season.

“When a masterplan for the area, including the former Kinderland and Marvels sites is completed, we will go back to the market later this year to progress that plan.”

One potential avenue the council was looking into, Cllr Siddons said, is to clean up the front of the Atlantis site with the hoardings being pushed back to create a grassed area with picnic tables while the masterplan was developed.